8. HONDAKINEZKO SUKALDARITZA

 

ZER EGITEN DUZU JANARI-HONDAKINEKIN? AFARIRAKO EDO HURRENGO EGUNERAKO ERABILTZEN DITUZU? BESTE BATERAKO IZOZTEN DITUZU? EDO NAHIAGO DUZU PLATER BERRIAK ASMATU? JATETXEETAN MENUKO HONDAKINAK ERAMAN BEHAR DITUZUNETAKOA ZARA?

Zaborretara janaria botatzeak gure balio eta poltsikoei erasotzeaz gain, planetako baliabide natural mugatuak ere murrizten ditu. Produktu galkor bat usteltzen zaigun bakoitzean, funtsezko ondasun bat alferrik galtzen dugu eta kontsumo-eredu jasanezin bat sustatzen dugu. Baina askoz hobeto egin dezakegu, baldin eta erosketa ondo planifikatzen badugu eta, janaria alferrik galdu baino lehen, hondakinezko sukaldaritza betebehartzat eta, zergatik ez, plazertzat hartzen badugu.

Erronka: Beste plater baten hondakinekin prestatutako plater baten argazki bat

Zaborretara janaria botatzeak uste baino eragin handiagoa du ingurumenean. Lehenik eta behin, alferrik galdutako ur, energia edo lur kantitateak eskatzen dituen ekoizpen-eredu bat sustatzen dugulako, zaborretara iristen diren produktuak egiteko edo lantzeko erabiltzen baitira. Bigarrenik, produktu horien guztien garraioak Co2 gehikuntza eragiten duelako. Eta hirugarrenik, zabortegietan deskonposatzen diren elikagai horietako askok metanoa bezalako gasak sortzen dituztelako, atmosferarako kaltegarriak direnak.

Janaria alferrik ez galtzeko ohitura arduratsuak

  • Asteko menuak antolatzen ohitzea hozkailuan daukazunari begira eta erosketak zure beharretara egokituta.

    – Erreparatu etiketen iraungitzeari.

    – Agindu hozkailua produktu galkorrak ondo ikusteko moduan, ahaztu ez daitezen.

    – Izozkailua erabili. Oso lagungarria da.

    – Saiatu elikagaiak ontzi egokietan gordetzen: denbora gehiago ematen dute egoera hobean.

    – Eta umedun familia batekoa bazara, gogoratu janari gehien alferrik galtzen den sasoia dela, eta arreta gehien jarri behar dela jakiak zakarrontzian ez amaitzeko.